Buisframe stoelbekleding

Leer

Hieronder vindt u een overzicht met merken. Dit zijn merken die met één of meer collecties deelnemen aan onze selectie. 

Lederen huiden van runderen zijn zomaar één cm of dikker. Deze wordt opgedeeld in lagen door zogenaamd "splitten". Bij De Stoffeur tref je vrijwel uitsluitend de toplaag van huiden aan. De andere laag of lagen (zogenaamde splitleer) worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de schoen industrie.

Onze selectie is ter inzage beschikbaar in ons atelier/werkplaats te Leeuwarden.



Klik op de link en ga direct naar de pagina van het betreffende merk.


Onze Selectie

Van alle merken die wij leveren maken wij zelf een selectie van de aangeboden collecties. Wij selecteren op basis van specificaties en praktijkervaring.
 Heeft u iets op de website van een merk gezien wat uw interesse heeft gewekt, horen wij dat graag. In dat geval kunnen wij vaak vóór een afspraak stalen opvragen en controleren of deze geschikt zijn voor de toepassing. 

Analine leer

De mooiste huiden en het soepelste leer. Deze huiden worden zo min mogelijk bewerkt omdat het doorgaans de eerste keuze betreft. De eerste keuze wil zeggen dat het de mooiste huiden zijn van nature volgens verschillende industrie standaarden. De industriële bewerkingen worden dus beperkt. Dat betekent dat in de selectie van de huid moet worden gezocht naar mug beten, prikkeldraad en andere oneffenheden door het leven van het dier. Deze worden namelijk niet uit de huid gehaald. Deze huiden worden veelal gekleurd na het looien en eventueel bewerkt met was of ambachtelijke afwerking. 

Door de verfijnde eigenschappen van analine leer kan het een heel lang leven hebben. Het wordt zogezegd "mooi oud". 
Analine leer is ook verkrijgbaar in afwerkingen waardoor wij het vaak als periode-correct materiaal verwerken in bijvoorbeeld restauratie opdrachten. Het is een product wat naar hedendaagse maatstaven niet als robuust wordt beschouwd.

De vele mooie kenmerken door gebruik van dit leer maakt het een hele gezellige en natuurlijke aanvulling in huis. Dit leer gaat "leven". 

De tekening van het leven is een vorm van slijtage. De toplaag zal bij sommige soorten zelfs makkelijk beschadigen of tekenen. De huid zelf is echter niet zomaar doorgesleten. Met olie of andere penetrante middelen is het zelfs nog weerbaar te gebruiken en schoon te houden voor een langer leven. Hiervoor bied De Stoffeur verschillende producten aan.

Semi Analine leer

Semi-analine leer is, afhankelijk van looier en leverancier, verder bewerkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk een collectie te treffen die is gestempeld en gewalst waardoor het leer een constante nerf heeft. Het kan ook zijn dat dit leer dieper gekleurd is of een een topdeklaag heeft. 

Semi-analine leer kan ook bewust worden beschadigd omwille van een zeker effect. Nadien wordt deze in de meeste gevallen weer behandeld ten behoeve van de duurzaamheid van de huid. Dit gebeurt niet in alle gevallen omdat er ook eigenschappen zijn die verloren kunnen gaan bij dergelijke behandelingen.  

Semi-analine leer kan ook zijn behandeld om weerbaar te zijn zónder dat er een topdeklaag is aangebracht.


Afgedekt/gecorrigeerd leer

Afgedekt en gecorrigeerd leer.
Gecorrigeerd leer is (bijna) altijd afgedekt, maar afgedekt leer is niet altijd gecorrigeerd.

Semi analine leercollecties kunnen bijvoorbeeld wél zijn afgedekt en daarom sterke weerbaarheid hebben in de primaire levensduur. Ofwel, totdat de toplaag slijt en er een leven van onderhoud en slijtage ontstaat. Dat is deel van het karakter wat "oud" worden met leer mogelijk maakt zoals sommigen wellicht voor zich zien.

Gecorrigeerde huiden zijn huiden waarbij eventuele karaktereigenschappen van leer worden gecamoufleerd. Dit kan in de vorm van een vulmiddel zijn of juist wegsnijden en uitvlakken. 

 Nadien worden deze huiden gewalst met een patroon. Dit proces maakt ook voor een vlakke en relatief uniforme huid als het gaat om rek. Een dierenhuid rekt net als bij ons natuurlijk anders op verschillende plekken. 

De vele bewerkingen resulteren ook in zogenaamde technische leersoorten. Deze zijn dusdanig bewerkt zodat ze bijvoorbeeld vlamvertragend en kraswerend zijn.


Klassieke bestuurdersstoel

Nubuck

Nubuck is een leersoort die zich onderscheid door zijn zachte tast en uitstraling. De toplaag van het leer is weggehaald doormiddel van schuren, snijden en/of opruwen. Het heeft daardoor bijzondere eigenschappen zoals veel grip op de tast waardoor het bijvoorbeeld wordt toegepast op autosturen.
Het weghalen of beschadigen van de toplaag benadeeld de weerbaarheid van het leer wél. Dat wordt soms vanuit de producent aangepakt door hem te impregneren. Alle zacht afgewerkte materialen hebben vezels of haartjes die overeind staan. Deze raken na verloop van tijd vlak of kaal door onder meer huidvetten en wrijving. 
Nubuck kan evenals suède worden gereinigd of zelf opgeruwd of geschuurd. Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Alcantara wat kan worden beschouwd als een synthetisch nubuck.

Suède

Suède is de onderkant van het leer. Het komt weinig voor dat er grote lappen zijn zonder dat de rek zichtbaar is bij bijvoorbeeld de heup regio. Suède is de grondlegger van "suède-like" materialen waaronder microvezel textielen zoals Alcantara. Nubuck is een kunstmatige leer variant die ook weer op suède is gebaseerd, maar is vanaf de bovenzijde bewerkt met een aantal bijkomende voordelen. 
Suède is de splitzijde van het leer. Lederen huiden van runderen zijn bijvoorbeeld zomaar één cm of dikker. Deze wordt opgedeeld in lagen door zogenaamd "splitten". In onze stoffeerderij tref je vrijwel uitsluitend de toplaag van huiden aan. De andere laag of lagen (zogenaamde splitleer) worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de schoen industrie. 

Koeien, stieren of buffels? 

Er is natuurlijk een uitgebreide lijst van dieren waarvan men de huid gebruikt en verwerkt. Met leder doelt men op al deze huiden, maar in de volksmond hebben we het doorgaans over runderhuiden.

Het voorname verschil zit hem in de basis in formaat en dikte. Het leven van het dier draagt bij aan de hoeveelheid natuurlijke kenmerken. Een stier heeft bijvoorbeeld minder kans op striee van zwangerschap. Dat zorgt weer voor een vlakkere huid. De striee kunnen echter door een andere vorm van rek júist de uitkomst bieden bij bijzondere vormen.

Stieren huiden zijn doorgaans de grootste natuurlijke huiden, terwijl buffel huiden het kleinst zijn.
Koeienhuiden zitten er letterlijk tussenin en zijn van nature het soepelst.

Wij hebben in ons aanbod enkel runderleder. Andere dierenhuiden hebben wij in kunstleer verkrijgbaar en met uitzonderingen op verzoek.


stuurbekleding